-
Ho’oleilana
Després del Big Bang, la matèria de l’univers estava repartida quasi de manera uniforme, com un gran mar de partícules. La gravetat tractava d’ajuntar esta matèria per formar galàxies. Però quan la matèria s’ajuntava, s’escalfava molt, i esta calor feia que la matèria espentara cap a fora. Així es va crear una espècie de cadena…
-
Estrella de tipus Be
Les Be són estrelles joves, massives, molt calentes i amb una alta velocitat de rotació que presenten un embolcall al seu voltant en forma de disc, generat per material expulsat des d’ella mateixa.
-
Nucli galàctic actiu (AGN)
Els astrònoms pensen que pràcticament totes les galàxies grans de l’Univers allotgen al seu centre un forat negre supermassiu, amb milions de vegades la massa del nostre Sol. El forat negre en sí no el podem observar amb telescopis, però sí que podem vore el material que s’hi va acostant abans de caure irremeiablement al…
-
Corrent estel·lar de la galàxia nana de Sagitari
Les forces de marea provocades per la Via Làctia sobre Sagitari estan produint el seu desmembrament paulatí. Al cel podem observar estructures amb forma d’arc que són els reguers d’estrelles que va sent arrencats de la galàxia nana.
-
Grup Local de galàxies
La nostra galàxia, la Via Làctia, està unida per la gravetat a altres galàxies properes, formant el Grup Local. Aquest té un diàmetre d’uns 10 milions d’anys llum.
-
Cúmul de galàxies de Coma
Els cúmuls de galàxies són conjunts de centenars de galàxies que es troben lligades per la força de la gravetat en una regió de l’ espai. Al centre dels cúmuls sol trobar-se una enorme galàxia el·líptica, tan massiva que la seva força de gravetat ajuda a mantenir la resta de les galàxies del cúmul orbitant…
-
La Via Làctia i el seu halo
L’halo de la Via Làctia té una forma aproximadament esfèrica i s’estima que el seu radi és d’almenys mig milió d’anys llum, mesurat des del centre galàctic. Està compost, principalment, per matèria fosca invisible.
-
La Via Làctia
La Via Làctia és la galàxia en la qual habitem. És de tipus espiral i en ella es poden distingir tres estructures principals: el bulb central, el disc amb braços espirals i l’halo, una esfera que envolta completament el disc i el bulb.
-
Laniakea i la teranyina còsmica
Alguna vegada t’has preguntat com són les nostres rodalies a l’univers? La teranyina còsmica és una xarxa enorme i complexa de filaments de matèria fosca, gas i galàxies, amb cúmuls i supercúmuls de galàxies a l’interior dels punts on hi conflueixen varios d’estos filaments. L’estructura de filaments deixa també grans espais buits, que són anomenats…