La Via Làctia
La Via Làctia és la galàxia en la qual habitem. És de tipus espiral i en ella es poden distingir tres estructures principals: el bulb central, el disc amb braços espirals i l’halo, una esfera que envolta completament el disc i el bulb. El disc té un diàmetre aproximat d’uns 100 mil anys llum i és molt prim, amb només 1000 anys llum de gruix. No és pla sinó que posseeix una forma lleugerament alabeada. El nostre Sistema Solar es troba en un dels braços exteriors del disc, a uns 26 mil anys llum del forat negre central supermassiu, anomenat Sagitari A*, la massa del qual s’estima en unes 4.2 milions de vegades la massa del nostre Sol.
L’halo
L’halo de la Via Làctia té una forma aproximadament esfèrica i s’estima que el seu radi és d’almenys mig milió d’anys llum, mesurat des del centre galàctic.
Està compost, principalment, per matèria fosca invisible, la presència de la qual es manifesta per l’atracció gravitacional que exerceix sobre objectes lluminosos com estrelles i cúmuls globulars (concentracions molt denses i compactes amb desenes de milers o milions d’estrelles individuals) que floten en el seu interior. Es comporta com una mena d’“andami” o entramat que subjecta estos objectes.
Els cúmuls globulars situats en les regions més exteriors són els objectes més antics de la nostra galàxia, amb una edat de 13.500 milions d’anys, només 300 milions d’anys més joves que el Big Bang.
L’halo ens revela la violenta història de la Via Làctia: una galàxia nana va xocar contra la nostra fa entre 7 i 10 mil milions d’anys. Estrelles d’esta galàxia nana, anomenada Gaia-Salsitxa-Encèlad, van quedar al voltant de la Via Làctia, disperses pel seu halo de gas i matèria fosca.
El model 3D
En este model 3D mostrem l’halo amb una reixeta que representa la matèria fosca i el gas. En diversos llocs del seu interior trobem grups de boletes, els cúmuls globulars i estrelles. En el centre se situa el disc de la Via Làctia, segons el nostre model 3D. Els cúmuls i estrelles han estat representats només amb fins il·lustratius, no estan a escala ni s’han utilitzat dades reals en este model.
Este treball ha sigut realitzat amb una ajuda de la convocatòria de Projectes R+D+i “Proves de Concepte” 2022 (PDC2022), finançada per la Unió Europea a través dels Fons NextGenerationEU, Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. Referència: PDC2022-133930-I00.