3D model of Laniakea. Model 3D de Laniakea

Laniakea i la teranyina còsmica

Alguna vegada t’has preguntat com són les nostres rodalies a l’univers?

La teranyina còsmica és una xarxa enorme i complexa de filaments de matèria fosca, gas i galàxies, amb cúmuls i supercúmuls de galàxies a l’interior dels punts on hi conflueixen varios d’estos filaments. L’estructura de filaments deixa també grans espais buits, que són anomenats precisament “buits”.

En este model 3D vegem una part de la teranynia que inclou a Laniakea, el supercúmul de galàxies on es troba la nostra galaxia, Via Làctia. Al centre del model es trobaria la Via Làctia, però l’escala no ens permet representar-la. Sí que és posible identificar diversos supercúmuls de galàxies, objectes còsmics que engloben milers de galàxies, i que hem representat amb formes sòlides irregulars i suaus que semblen grans faves o fesols. Una forma geomètrica en relleu permet d’identificar amb el tacte cada supercúmul individualment. Els filaments que posen en contacte dos supercúmuls també tenen nom, format pels noms d’eixos cúmuls.

S’estima que Laniakea compren 100 000 galàxies (la Via Làctia inclosa). La porció d’univers representada al model conté de l’ordre d’1 mil.lió de galàxies.

Este treball ha sigut realitzat amb una ajuda de la convocatòria de Projectes R+D+i “Proves de Concepte” 2022 (PDC2022), finançada per la Unió Europea a través dels Fons NextGenerationEU, Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. Referència: PDC2022-133930-I00.